Category Archives: Νέα

Συμμετοχή σε σεμινάριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Στις 5-7 Ιουλίου σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε τριήμερο  σεμινάριο για την προσαρμογή των νησιών της στην κλιματική αλλαγή. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Έργου LIFE-IP AdaptInGR «Boosting the implementation of adaptation policy across Greece». 

Η Ομοσπονδία μας συμμετείχε, όπως και πολλοί φορείς, υπηρεσίες αλλά και ερευνητές. Στο τριήμερο αυτό συζητήθηκαν στρατηγικές, εργαλεία και μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αλλά και οι επιπτώσεις της στην βιοποικιλότητα, την πολιτική προστασία, τη γεωργία, κτηνοτροφία αλλά και το νερό. 

Αλυσίδα βοήθειας για ένα μικρό γλαυκόμορφο

Ένας μικρός μπούφος βρέθηκε μακριά από τη φωλιά του μέσα στο Στρατόπεδο Κυριαζή στην Μυτιλήνη. Οι Γεώργιος Μπάγκος και Αχιλλέας Ράλλης το περισυνέλλεξαν σώζοντας το από επιθέσεις κορακοειδών και το παρέδωσαν στο επιστημονικό προσωπικό της Ομοσπονδίας μας, που κλήθηκε εκεί από στρατιωτικό (κυνηγό μέλος του ΚΣ Μυτιλήνης). Αφού διαπιστώθηκε από τη κτηνίατρο Μυρσίνη Τουρβαλή ότι δεν υπήρξε τραυματισμός, λόγω της ηλικίας του θα ταξιδέψει σε Κέντρο Περίθαλψης για την Άγρια Ζωή.   

Στο 90’ και με υπογραφή κ. Πέτσα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να στοχοποιεί τους κυνηγούς.

Λίγες μόνο ώρες πριν την παύση της Βουλής εκδόθηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς,  αιφνιδιάζοντας τους πάντες αφού φαίνεται μια στοχευμένη και καθόλου τυχαία ενέργεια.  

Ουσιαστικά με το ΦΕΚ 2572/Β/20-04-2023 «Καθορισμός των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλων και γατών στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με τον ν. 4830/2021 (Α’ 169), καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου «Άργος» (Ν. 4830/2021).

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και την πρωτοφανή συμμετοχή στην διαβούλευση χιλιάδων πολιτών (με το 90% να είναι κατά των άρθρων που αφορά την υποχρεωτική στείρωση κ.α.) ο κ. Πέτσας και η Κυβέρνηση προτίμησε να ακούσει «φιλοζωικές» φωνές και να φιμώσει επιστήμονες αλλά και φορείς.  

Από την πρώτη στιγμή στοχοποιήθηκαν οι κυνηγοί -πολίτες αυτής της χώρας αφού τιμωρούνταν με επιπλέον κατάσχεση της άδειας θήρας (ρατσιστικός και αυθαίρετος διαχωρισμός που δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη κοινωνική ομάδα της χώρας). Επιπλέον όλες οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αλλά και πολίτες τόνισαν ότι δεν μπορεί το Κράτος να «τιμωρεί» και να αναγκάζει σε υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων τους υπεύθυνους και συνεπείς ιδιοκτήτες που φροντίζουν τους τετράποδους φίλους τους για να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα αδέσποτα (δεν μπορείς να αναγκάζεις κάποιους που φροντίζουν, για κάποια μερίδα άλλων που δεν το κάνει).   Οι προσπάθειες να μπουν οι κυνηγετικοί σκύλοι στα σκυλιά εργασίας έπεσαν στο κενό αφού δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος.

Και έτσι πολίτες  προσπαθώντας να επιβιώσουν σε μια χώρα ακρίβειας και καθημερινής πίεσης καλούνται να πληρώσουν ποσά υποχρεωτικής στείρωσης ή αποστολής γενετικού υλικού τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν.

Με την υπογραφή, λοιπόν, της προαναφερθείσας Υπουργικής Απόφασης από τον κ. Πέτσα ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Ν. 4830/2021 και από τις 20 Μαΐου 2023 θα ισχύουν τα εξής:

Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

Σκοπός της παρούσας είναι ο καθορισμός της διαδικασίας και των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (εφεξής «ΕΦΑΓΥΖΣ») του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο, καθώς και ο καθορισμός κάθε άλλου σχετικού θέματος.

Άρθρο 2

Υπόχρεοι – Αρμόδιοι

1.O ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του, σύμφωνα με παρ. 1α του άρθρου 9 του ν.4830/2021, υποχρεούται να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου του στο ΕΦΑΓΥΖΣ.

2.Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού, η αποστολή του στο ΕΦΑΓΥΖΣ και η καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (εφεξής «ΕΜΖΣ») γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 2 και την παρ. 7 του άρθρου 4 του ν.4830/2021,καθώς και με την περ. (α) της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία 1609 ΕΞ 2022/17-1-2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας.

3.Μέχρι τη θέση σε λειτουργία του ΕΜΖΣ, η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΦΑΓΥΖΣ γίνεται από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι εξουσιοδοτημένος να έχει πρόσβαση στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κτηνίατρος του προηγούμενου εδαφίου προβαίνει στη σχετική καταγραφή της πράξης συλλογής δείγματος γενετικού υλικού στην ανωτέρω βάση κατά τα ειδικώς οριζόμενα στην παρούσα.

4.Η συγκέντρωση, η φύλαξη, η επεξεργασία, η ανάλυση και η φύλαξη γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς και ιδίως σκύλων και γατών γίνεται από το ΕΦΑΓΥΖΣ.

5.Το ΕΦΑΓΥΖΣ συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προαγωγή της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, καθώς και με τα όργανα ελέγχου του άρθρου 3 του ν.4830/2021, για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων, νεκρών ή κακοποιημένων ζώων. Το ΕΦΑΓΥΖΣ μπορεί να συνεργάζεται με πιστοποιημένα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού για την επίτευξη των σκοπών του.

Άρθρο 3

Συλλογή και αποστολή δείγματος γενετικού υλικού

 

1.Αφού ολοκληρωθεί η ενέργεια της παρ. 2 του άρθρου 5, η διαδικασία συλλογής και αποστολής δείγματος γενετικού υλικού από τα πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρου 2, έχει ως ακολούθως:

-Συλλέγεται δείγμα αίματος (0.5-2 ml) του ζώου σε φιαλίδια τύπου γενικής αίματος με EDTA ως αντιπηκτικό. Εφόσον για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η αιμοληψία, συλλέγεται με ειδικούς στυλεούς Teflon δείγμα παρειακού επιχρίσματος και ο στυλεός τοποθετείται στο αντίστοιχο σωληνάριο μεταφοράς. Επάνω στο φιαλίδιο αίματος ή στο σωληνάριο παρειακού επιχρίσματος ανα-γράφεται υποχρεωτικά και ευκρινώς το όνομα του υπό εξέταση ζώου και το επώνυμο του ιδιοκτήτη.

-Συμπληρώνονται στο ΕΜΖΣ οι πληροφορίες της φόρμας «Παραπεμπτικό Γενετικής Ανάλυσης Ζώων Συντροφιάς» και εκδίδεται το σχετικό ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ A.

-Εκτυπώνεται το παραπεμπτικό εις τριπλούν, και υπογράφονται τα αντίγραφα από τον ιδιοκτήτη του ζώου και τον κτηνίατρο και στην συνέχεια σφραγίζονται. Αντίγραφο του υπογεγραμμένου παραπεμπτικού αποστέλλεται μαζί με το δείγμα στο ΕΦΑΓΥΖΣ, ένα αντίγραφο λαμβάνει ο ιδιοκτήτης του ζώου και ένα κρατείται από τον κτηνίατρο.

2.Το χρονικό διάστημα από την λήψη έως και την αποστολή του δείγματος στο ΕΦΑΓΥΖΣ δεν δύναται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

3.Μεταβατικά, έως την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΖΣ, ενημερώνεται από τον κτηνίατρο η υπάρχουσα «Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση» της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου και συμπληρώνεται το πεδίο: «δείγμα γενετικού υλικού».

Άρθρο 4

Παραλαβή δείγματος από το ΕΦΑΓΥΖΣ – Καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού

1.Η διαδικασία λήψης, καταχώρισης και διατήρησης του γενετικού υλικού από το ΕΦΑΓΥΖΣ, έχει ως ακολούθως:

-Παραλαμβάνεται το δείγμα από το ΕΦΑΓΥΖΣ και αρμόδιος υπάλληλος, το καταχωρεί στη βάση του ΕΦΑΓΥΖΣ αποδίδοντάς του μοναδικό εργαστηριακό κωδικό.

-Αναγράφεται σε αυτοκόλλητη ετικέτα κατάλληλου μεγέθους ο μοναδικός εργαστηριακός κωδικός που αντιστοιχείται στη βάση του ΕΦΑΓΥΖΣ με τον μοναδικό αριθμό του παραπεμπτικού. Κατόπιν η ανεξίτηλη, εκτυπωμένη αυτοκόλλητη ετικέτα με τον μοναδικό εργαστηριακό κωδικό (barcode) επικολλάται στο φιαλίδιο.

-Ελέγχεται η κατάσταση του δείγματος κατά την παραλαβή (Αποδεκτό/Μη αποδεκτό).

-Ενημερώνεται το ΕΜΖΣ αντιστοίχως.

-Απομονώνεται το DNA.

-Ελέγχεται η ποιότητα του DNA (Επαρκές/Ανεπαρκές Υλικό-Επανάληψη δειγματοληψίας).

-Ενημερώνεται το ΕΜΖΣ αντιστοίχως.

-Εφόσον η ποιότητα και η ποσότητα του δείγματος είναι επαρκείς πραγματοποιείται μοριακή του ανάλυση.

-Καταχωρίζεται το αποτέλεσμα της μοριακής ανάλυσης στην βάση δεδομένων του Εργαστηρίου.

-Πραγματοποιείται έλεγχος και αναζήτηση με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού σύγκρισης δυνητικών γεννητόρων.

-Ενημερώνεται το ΕΜΖΣ αντιστοίχως.

-Ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3 του ν.4830/2021.

-Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας ορίζεται σε τουλάχιστον 30 εργάσιμες ημέρες ή και πέραν αυτού, εάν το δείγμα απαιτεί πρόσθετη δοκιμή ή εάν ζητηθεί νέο δείγμα.

-Το γενετικό υλικό διατηρείται για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη στο ΕΦΑΓΥΖΣ.

-Σε περίπτωση μη αποδεκτού ή μη επαρκούς δείγματος ενημερώνεται μέσω του ΕΜΖΣ ο κτηνίατρος που έλαβε το δείγμα, προκειμένου σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του ζώου, να επαναληφθεί η διαδικασία λήψης του δείγματος γενετικού υλικού. Η επαναποστολή του δείγματος πραγματοποιείται από τον κτηνίατρο με μέσο που θα υποδείξει το ΕΦΑΓΥΖΣ, το οποίο και επωμίζεται το κόστος μεταφοράς.

2.Λεπτομέρειες ως προς ειδικές περιπτώσεις παρατίθενται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 5

Ηλεκτρονικό παράβολο για την λήψη, καταχώριση και διατήρηση γενετικού υλικού

1.Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη καταβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, σκύλου ή γάτας, μέσω του ιστότοπου της ΓΓΠΣ (www. gsis.gr), ηλεκτρονικό παράβολο για κάθε ζώο συντροφιάς σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4830/2021.

2.Το παράβολο, μετά την πληρωμή του, επιδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο που θα προβεί στη διαδικασία λήψης του γενετικού υλικού του ζώου ο οποίος το δεσμεύει μέσω του ΕΜΖΣ.

3.Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4830/2021.

4.Για τη λήψη και την αποστολή του γενετικού υλικού, ο ιδιοκτήτης του ζώου είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4830/2021.

Άρθρο 6

Ταυτοποίηση ζώου συντροφιάς από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου

1.Η διαδικασία για την ταυτοποίηση γεννητόρων μη σημασμένων ζώων συντροφιάς που αιτούνται οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και οι δικαστικές αρχές καθώς και οι τυχόν επιβαλλόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στον ιδιοκτήτη γίνονται σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.4830/2021.

2.Η διαδικασία λήψης και αποστολής γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ υλοποιείται δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή σε συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου της παρούσας.

Άρθρο 7

Διοικητικές Κυρώσεις

1.Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης γάτας ή σκύλου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο ΕΦΑΓΥΖΣ, επιβάλλεται το πρόστιμο της αντίστοιχης παράβασης του άρθρου 35 του ν.4830/2021 σύμφωνα με την παρ. 1 (α) του άρθρου 9 του ν.4830/2021.

2.Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς (γάτας ή σκύλου) ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA) και η επιβολή των προστίμων της παράβασης εκκινεί σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 46 του ν.4830/2021.

Η Κ.Ο. Αρχιπελάγους με τους Κυνηγετικούς της Συλλόγους και τα 4.600 μέλη -κυνηγούς τους, όπως και το 2021 έτσι και τώρα θα συνεχίσει να είναι αντίθετη σε όποιον πολιτικό η Κυβερνητική πολιτική καταστρατηγεί τα δικαιώματα μας αλλά και τις αυτονόητες ελευθερίες μας.

Διάσωση μιας Πρασινοκεφαλόπαπιας (Anas plathyrynchos)

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία από κατοίκους της περιοχής ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει ένα μικρό κοπάδι πρασινοκέφαλων σε ένα λιμανάκι έξω από την πόλη της Μυτιλήνης και ο αρσενικός φαίνεται τραυματισμένος στο πόδι. Οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες το εντόπισαν και με  το επιστημονικό προσωπικό της Ομοσπονδίας μας σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία το πουλί πιάστηκε και εξετάστηκε από την κτηνίατρο  Μυρσίνη Τουρβαλή.

Το πόδι του έχει  αμυχές, πιθανός από τα σίδερα που υπήρχαν στον χώρο,  οι οποίες μολύνθηκαν. Από το κτηνιατρείο ήρθαμε σε άμεση επαφή με την ΑΝΙΜΑ και η πρασινοκέφαλη θα ταξιδέψει με το πλοίο της γραμμής για το Κέντρο Περίθαλψης, όπου θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση.

Εκδήλωση για το έργο της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων

Το έργο της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων τίμησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, σε εκδήλωση καταστροφής ηχομιμητικών συσκευών και βράβευσης που διοργάνωσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Αραμπατζής και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας.

Η θηροφυλακή, που ιδρύθηκε, οργανώθηκε και χρηματοδοτείται από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις -πάντοτε σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες και τους Δασοφύλακες- προστατεύει την άγρια πανίδα απέναντι σε όσους δεν τηρούν τους νόμους και τους κανόνες.

Ο κ. Αμυράς μίλησε για το τεράστιο έργο της θηροφυλακής που όπως χαρακτηριστικά είπε το δείχνουν οι αριθμοί από μόνοι τους.

Μόνο το 2021, διαπιστώθηκαν 177 παραβάσεις αναφορικά με χρήση ηχομιμητικών συσκευών και ομοιωμάτων, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχουν κατασχεθεί 4.720 ηχομιμητικές συσκευές.

Οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχουν διενεργήσει 2.240.183 ελέγχους και έχουν εντοπίσει 37.484 παραβάσεις.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό των ελεγχόμενων που είχαν υποπέσει σε παράβαση το 2000 ήταν 3,12%, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 1,36%.

Χάρη στο έργο των θηροφυλάκων και των δασοφυλάκων, η λαθροθηρία μειώνεται αποφασιστικά και όπως αναγνώρισε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει ικανοποιητικός μηχανισμός ελέγχου της.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν 7 θηροφύλακες για το σημαντικό τους έργο στην πάταξη της λαθροθηρίας, προερχόμενοι από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες Κρήτης & Δωδεκανήσου, Αρχιπελάγους, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα βραβεύτηκε ένας θηροφύλακας από κάθε Κυνηγετική Ομοσπονδία που έκανε τις περισσότερες μηνύσεις για ηχομιμητική συσκευή.

Για την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας που του δόθηκε τιμητική πλακέτα είναι ο Τσακίρης Μιχαήλ (με έδρα τη Λέσβο)


Φωτογραφίες -πληροφορίες ihunt.gr

Ομοσπονδιακή θηροφυλακή Χίος

Κατασχέσεις και μηνύσεις για Μηχανήματα Μιμητικών Φωνών (ΜΜΦ), ξόβεργες και άρες πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Χίου.

Συγκεκριμένα οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες Βαγιανος Γεώργιος και Ταουσανίδης Απόστολος κατά τις υπηρεσίες τους στο νησί της Χίου, εντόπισαν και κατέσχεσαν 12 ΜΜΦ (ορτυκιού, τσίχλας, καρδερίνας, φλώρου), 541 ξόβεργες και μια άρα. Κατατέθηκαν μηνύσεις για χρήση ΜΜΦ και χρήση ιξών και παγίδων για σύλληψη ωδικών πτηνών.

Συνάντηση για τα θέματα που προκύπτουν μετά την πυρκαγιά στα Βατερά

Εχθές, Πέμπτη 25/08/2022 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση την οποία είχαν ζητήσει με επιστολή οι κάτοικοι των Βατερών και της Βρίσας, για να συζητηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν μετά την πυρκαγιά.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Καλαμποκίδης.

Οι κάτοικοι τοποθετήθηκαν και παρέθεσαν τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο στον αστικό ιστό των χωριών όσο και στο αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν  εθελοντικά σωματεία Δασοπυρόσβεσης αλλά και εμείς οι Κυνηγετικές Οργανώσεις όπου ήδη έχουμε υλοποιήσει δράσεις στην περιοχή από την κατάσβεση της φωτιάς έως και σήμερα (ρίψη τροφών κ.α.) ενώ μέσω των προγραμμάτων Βελτίωσης των ενδιαιτημάτων σχεδιάζονται  για όλους τους επόμενους μήνες, περισσότερες ενέργειες (ειδικές σπορές σε επιλεγμένα σημεία, τοποθέτηση νερών, ρίψη τροφών κ.α.), οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Ένα μαγνητικό σήμα του STOP λέει στα μεταναστευτικά πουλιά που θα φωλιάσουν

Δεδομένα 80 σχεδόν χρόνων βοηθούν στην κατανόηση του πως ορισμένα είδη μεταναστευτικών ωδικών πουλιών επιστρέφουν στην ίδια περιοχή αναπαραγωγής κάθε χρόνο.

Η Καλαμοποταμίδα (Acrocephalus scirpaceus) είναι ένα είδος που ταξιδεύει ετησίως περίπου 4.800 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής μεταξύ των περιοχών αναπαραγωγής (Ευρώπη) και των περιοχών διαχείμασης (υποσαχάρια Αφρική). Τα πουλιά αυτά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να πλοηγηθούν προς τα Νότια στις φθινοπωρινές μεταναστεύσεις τους. Σε μια νέα έρευνα ο Joe Wynn (Βιολόγος πτηνών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και οι συνεργάτες του ήθελαν να μάθουν αν αυτά, τα ίδια μαγνητικά σημάδια βοηθούν τα πουλιά να εντοπίσουν τις περιοχές αναπαραγωγής τους την άνοιξη. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Science, αποκαλύπτουν ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία με διαφορετικό τρόπο κατά την ανοιξιάτικη επιστροφή τους, βασισμένα σε ένα είδος «σημαδιού στάσης» που τους λέει πότε έχουν φτάσει στον τόπο που θα αναπαραχθούν.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης ένας αόρατος πλοηγός

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει GPS, πυξίδα ή smartphone έχετε εκμεταλλευτεί το μαγνητικό πεδίο της Γης. Περίπου 3.200 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας, ο υγρός εξωτερικός πυρήνας του πλανήτη αναδεύεται καθώς η Γη περιστρέφεται δημιουργώντας ηλεκτρικά ρεύματα και το μαγνητικό πεδίο μέσω του οποίου πλοηγούνται τα ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά, θαλάσσιες χελώνες και τα πτηνά. Η «ποιότητα» του μαγνητικού πεδίου ποικίλει σε όλη την υδρόγειο, έτσι ορισμένες τοποθεσίες έχουν μοναδικές μαγνητικές «υπογραφές». Σε αντίθεση όμως με το πλέγμα συντεταγμένων που χρησιμοποιούμε για τον προσανατολισμό μας και είναι σταθερό, το μαγνητικό πεδίο είναι δυναμικό και μετατοπίζεται αργά μέσα στον χρόνο.

Ξέρουν τα πουλιά πότε φτάνουν στη φωλιά τους; Τι είπε η καλαμοποταμίδα;

Ο Wynn και οι ερευνητές του ήθελαν να καταλάβουν εάν τα πουλιά χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να γνωρίζουν πότε έφτασαν στον τόπο αναπαραγωγής τους. Η Καλαμοποταμίδα επιλέχθηκε ως είδος για να «απαντήσει» σε αυτή την ερώτηση επειδή είναι πιστή στη θέση της φωλιάς της, επιστρέφει κάθε χρόνο με αξιοσημείωτη ακρίβεια για να αναπαραχθεί σχεδόν στην ίδια τοποθεσία όπου εκκολάφθηκε ως νεοσσός.

Οι επιστήμονες είχαν στην διάθεση τους χιλιάδες στοιχεία πουλιών που είχαν πιαστεί, και μετρηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Εξέτασαν το πότε και που αιχμαλωτίστηκε κάθε πουλί και το συνέκριναν με 3 μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου –την ένταση, την απόκλιση και την κλίση –σε εκείνη την ημερομηνία και τοποθεσία.

Η ένταση και η ισχύς του μαγνητικού πεδίου αυξάνεται από τον ισημερινό προς τους πόλους. Η απόκλιση είναι η διαφορά μεταξύ του μαγνητικού βορρά και του πραγματικού βορρά. Και η κλίση περιγράφει την γωνία με την οποία το μαγνητικό πεδίο βυθίζεται στην επιφάνεια της Γης και γενικά αυξάνεται από τον Νότιο Πόλο στον Βόρειο Πόλο.

Δεδομένου ότι η μαγνητική υπογραφή μιας τοποθεσίας αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, οι ερευνητές θα περίμεναν ότι η περιοχή αναπαραγωγής ενός πουλιού θα μετατοπίζονταν μαζί της –εάν δηλαδή τα πουλιά επιλέξουν τις περιοχές αναπαραγωγής τους με βάση τον ίδιο συνδυασμό μαγνητικών ενδείξεων που έδειξε προηγούμενη έρευνα ότι χρησιμοποιούν μέσα στο φθινόπωρο. Έτσι μετρήθηκε και η απόσταση μεταξύ του σημείου όπου ένα πουλί, που ακολούθησε αυτά τα σήματα, αναμενόταν να αιχμαλωτιστεί σε μια δεδομένη περίοδο αναπαραγωγής και του σημείου που πραγματικά αιχμαλωτίστηκε και καταγράφηκε.

Η έκπληξη των αποτελεσμάτων! Τα πουλιά μετρούν γωνίες…

Η ανάλυση των δεδομένων ήταν μια έκπληξη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο η μαγνητική κλίση επηρέαζε την επιστροφή τους στην περιοχή αναπαραγωγής τους. Η κλίση ξεχώριζε ως κύριος παράγοντας ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλα περιβαλλοντικά δεδομένα όπως η θερμοκρασία.

Τα πουλιά κληρονομούν από τους γονείς τους την αίσθηση της κατεύθυνσης από τις περιοχές διαχείμασης πίσω στις περιοχές αναπαραγωγής. Οι ανοιξιάτικοι μετανάστες συνεχίζουν κατά μήκος αυτού του μονοπατιού μέχρι να βρουν την σωστή γωνία κλίσης. Το ίδιο σήμα μπορεί να υπάρχει σε πολλές τοποθεσίες, αλλά ο συνδυασμός της μαγνητικής κλίσης με την κληρονομημένη μεταναστευτική διαδρομή λέει στα πουλιά πότε έφτασαν…σπίτι!!

Ακόμη μαθαίνουμε…

Από την δεκαετία του 1970 γνωρίζουμε ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να προσανατολιστούν. Αλλά το πώς τα πουλιά ανιχνεύουν το μαγνητικό πεδίο είναι ακόμα αρκετά αβέβαιο. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ένας υποδοχέας στο μάτι, ανάλογα με την ποσότητα και το χρώμα του φωτός, αντιδρά σε ανεπαίσθητες αλλαγές στα συστατικά του μαγνητικού πεδίου, όπως η κλίση.


Άρθρο από το National Audubon Society:

[04/04/2022] https://www.audubon.org/news/a-magnetic-stop-sign-tells-these-birds-where-nest

Φωτογραφία: Ralph Martin

Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα

Έπειτα από ενημέρωση που είχαμε από το ΥΠΑΑΤ (Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, Δ/νση Υγείας των Ζώων) και το ΥΠΕΝ (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας) θέτουμε υπόψη σας ότι η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 έχει επιβεβαιωθεί σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) στις Π.Ε. Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Σερρών καθώς και σε κύκνους (Cygnus Cygnus) στην Π.Ε. Καστοριάς. Τα ανωτέρω ευρήματα καταδεικνύουν την αυξημένη κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας, γεγονός που καθιστά την τρέχουσα χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών ή εγκαταστάσεων εκτροφείων θηραμάτων από τα άγρια πτηνά.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν νεκρά άγρια πτηνά και υπάρχει υπόνοια για την νόσο θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ενημέρωση αλλά και συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες (να αποφεύγεται η διαχείριση των πτωμάτων και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας).

Αναπαραγωγική περίοδο για την Άγρια Ζωή & εκγύμναση σκύλων

Σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία όσον αφορά τους κυνηγετικούς σκύλους «Επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων, που συνοδεύονται από κυνηγούς ή κυναγωγούς, χωρίς να φέρουν κυνηγετικό όπλο, σε περιορισμένες εκτάσεις, οι οποίες καθορίζονται από την οικεία Δασική Αρχή (καθορισμός Ζώνης Εκγύμνασης Σκύλων)». Οι γενικοί όροι και περιορισμοί έχουν ως εξής:
α) Απαγορεύεται η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των ορίων των Ζωνών Εκγύμνασης Σκύλων.
β) Κυνηγοί ή κυναγωγοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
γ) Τους προς εκγύμναση σκύλους θα συνοδεύουν οι ίδιοι οι κάτοχοι ή συνοδοί ή εκπαιδευτές ή κυνηγοί ή κυναγωγοί αυτών χωρίς κυνηγετικό όπλο.
δ) Δεν επιτρέπεται η χρήση μέσων, των οποίων απαγορεύεται η χρήση κατά την άσκηση θήρας, όπως κραχτών, παγίδων, κ.τλ.
ε) Δεν επιτρέπεται η απελευθέρωση οποιουδήποτε θηράματος στις ΖΕΣ με σκοπό την εκγύμναση των σκύλων, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας
στ) Οι εκπαιδευτές έχουν την απόλυτη ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στο ιδιωτικό ζωικό και πτηνοτροφικό κεφάλαιο των περιοχών εκπαίδευσης και είναι υποχρεωμένοι να αποτρέπουν τους κυνηγετικούς σκύλους τους από τυχόν όχληση τους.
Στις Ρυθμίσεις Θήρας 2021-2022 (ΦΕΚ 3515/Β/2021) αναφέρεται ότι «Κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιο έως και Ιούνιο δεν επιτρέπεται η εκγύμναση για λόγους που σχετίζονται με την όχληση της θηραματοπανίδας, ιδίως κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Για την έναρξη ισχύος της ανωτέρω απαγόρευσης απαιτείται η έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.) από την οικεία Δασική Αρχή, στην οποία θα ορίζεται επακριβώς η διάρκεια της ανωτέρω τοπικής απαγόρευσης των εκγυμνάσεων κυνηγετικών σκύλων, εντός του προαναφερόμενου τριμήνου (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου)…». Οπότε σε κάποιες περιοχές μπορεί μέσω ΔΑΔ να υπάρχει απαγόρευση της εκγύμνασης για τους μήνες Απρίλιο –Ιούνιο.

Πέραν των προαναφερθέντων γνωρίζουμε ότι διανύουμε την πιο ευαίσθητη περίοδο του έτους, την αναπαραγωγική περίοδο των επιδημητικών θηραματικών ειδών (Νησιώτικη πέρδικα -Alectoris chukar, Λαγός -Lepus europaeus). Για το λόγο αυτό είναι φρόνιμο και διαχειριστικά
ορθό ως κυνηγετικές οργανώσεις να ενημερώσουμε ο κάθε ένας από εμάς τα μέλη του ώστε έμπρακτα να δείξουμε τον σεβασμό μας προς την Φύση. Αυτή την περίοδο που η πέρδικα ζευγαρώνει, φωλεοποιεί, εκκολάπτει τους νεοσσούς της, οφείλουμε να την σεβαστούμε. Να της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη. Ελαττώστε ή/και αποφύγετε τις εκγυμνάσεις /εκπαιδευτικά.
Η αναπαραγωγική επιτυχία εξαρτάται αρκετές φορές από την ευαισθησία, τον σεβασμό και την κυνηγετική παιδεία που επιδεικνύει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά.