Category Archives: Διαχείριση Άγριας Πανίδας

Παρακολουθώντας μια σπορά και μια ποτίστρα για 8 μόλις ώρες

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα είδη της άγριας πανίδας πολλές φορές υποφέρουν από την έλλειψη νερού αυτή την ξηρή περίοδο που διανύουμε αλλά και την μείωση των επιλογών σε τροφή. Πολλοί από τους κυνηγετικούς συλλόγους συμπεριλαμβάνουν στις φιλοπεριβαλλοντικές τους δράσεις τεχνικά έργα βελτίωσης βιοτόπων όπως η τοποθέτηση θέσεων νερού (ποτίστρα –δεξαμενή) ή η δημιουργία ειδικών μικτών σπορών.

Με το Πρόγραμμα «Παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των έργων βελτίωσης ενδιαιτημάτων, με την βοήθεια καμερών» που σχεδιάστηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Ομοσπονδίας τοποθετήθηκαν κάμερες σε βελτιωμένες επιφάνειες του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης (σε μια από τις σπορές και μια ποτίστρα) για 8 ώρες ώστε να δούμε των αριθμό ατόμων καθώς και τα είδη που θα προσελκύσουν. Οι ώρες καταγραφής είναι οι βραδινές έως πρώτες πρωινές. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: 

Η πέρδικα και ο λαγός είναι τα πρώτα είδη που επισκέπτονται το νερό και την σπορά

Ακολουθούν τα είδη καλόγερος, κότσυφας, αλεπού, ένα τρωκτικό ακόμα και έντομα που χρησιμοποίησαν την ποτίστρα.

Το Πρόγραμμα καταγραφών συνεχίζεται και φέτος, δείχνοντας πόσο σημαντικά είναι τα βελτιωτικά έργα για την διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ενδιαιτημάτων. Τις επόμενες μέρες νέο υλικό από Χίο και Μυτιλήνη θα εμπλουτίσει τα στοιχεία μας!

Ένα μαγνητικό σήμα του STOP λέει στα μεταναστευτικά πουλιά που θα φωλιάσουν

Δεδομένα 80 σχεδόν χρόνων βοηθούν στην κατανόηση του πως ορισμένα είδη μεταναστευτικών ωδικών πουλιών επιστρέφουν στην ίδια περιοχή αναπαραγωγής κάθε χρόνο.

Η Καλαμοποταμίδα (Acrocephalus scirpaceus) είναι ένα είδος που ταξιδεύει ετησίως περίπου 4.800 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής μεταξύ των περιοχών αναπαραγωγής (Ευρώπη) και των περιοχών διαχείμασης (υποσαχάρια Αφρική). Τα πουλιά αυτά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να πλοηγηθούν προς τα Νότια στις φθινοπωρινές μεταναστεύσεις τους. Σε μια νέα έρευνα ο Joe Wynn (Βιολόγος πτηνών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και οι συνεργάτες του ήθελαν να μάθουν αν αυτά, τα ίδια μαγνητικά σημάδια βοηθούν τα πουλιά να εντοπίσουν τις περιοχές αναπαραγωγής τους την άνοιξη. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Science, αποκαλύπτουν ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία με διαφορετικό τρόπο κατά την ανοιξιάτικη επιστροφή τους, βασισμένα σε ένα είδος «σημαδιού στάσης» που τους λέει πότε έχουν φτάσει στον τόπο που θα αναπαραχθούν.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης ένας αόρατος πλοηγός

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει GPS, πυξίδα ή smartphone έχετε εκμεταλλευτεί το μαγνητικό πεδίο της Γης. Περίπου 3.200 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας, ο υγρός εξωτερικός πυρήνας του πλανήτη αναδεύεται καθώς η Γη περιστρέφεται δημιουργώντας ηλεκτρικά ρεύματα και το μαγνητικό πεδίο μέσω του οποίου πλοηγούνται τα ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά, θαλάσσιες χελώνες και τα πτηνά. Η «ποιότητα» του μαγνητικού πεδίου ποικίλει σε όλη την υδρόγειο, έτσι ορισμένες τοποθεσίες έχουν μοναδικές μαγνητικές «υπογραφές». Σε αντίθεση όμως με το πλέγμα συντεταγμένων που χρησιμοποιούμε για τον προσανατολισμό μας και είναι σταθερό, το μαγνητικό πεδίο είναι δυναμικό και μετατοπίζεται αργά μέσα στον χρόνο.

Ξέρουν τα πουλιά πότε φτάνουν στη φωλιά τους; Τι είπε η καλαμοποταμίδα;

Ο Wynn και οι ερευνητές του ήθελαν να καταλάβουν εάν τα πουλιά χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να γνωρίζουν πότε έφτασαν στον τόπο αναπαραγωγής τους. Η Καλαμοποταμίδα επιλέχθηκε ως είδος για να «απαντήσει» σε αυτή την ερώτηση επειδή είναι πιστή στη θέση της φωλιάς της, επιστρέφει κάθε χρόνο με αξιοσημείωτη ακρίβεια για να αναπαραχθεί σχεδόν στην ίδια τοποθεσία όπου εκκολάφθηκε ως νεοσσός.

Οι επιστήμονες είχαν στην διάθεση τους χιλιάδες στοιχεία πουλιών που είχαν πιαστεί, και μετρηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Εξέτασαν το πότε και που αιχμαλωτίστηκε κάθε πουλί και το συνέκριναν με 3 μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου –την ένταση, την απόκλιση και την κλίση –σε εκείνη την ημερομηνία και τοποθεσία.

Η ένταση και η ισχύς του μαγνητικού πεδίου αυξάνεται από τον ισημερινό προς τους πόλους. Η απόκλιση είναι η διαφορά μεταξύ του μαγνητικού βορρά και του πραγματικού βορρά. Και η κλίση περιγράφει την γωνία με την οποία το μαγνητικό πεδίο βυθίζεται στην επιφάνεια της Γης και γενικά αυξάνεται από τον Νότιο Πόλο στον Βόρειο Πόλο.

Δεδομένου ότι η μαγνητική υπογραφή μιας τοποθεσίας αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, οι ερευνητές θα περίμεναν ότι η περιοχή αναπαραγωγής ενός πουλιού θα μετατοπίζονταν μαζί της –εάν δηλαδή τα πουλιά επιλέξουν τις περιοχές αναπαραγωγής τους με βάση τον ίδιο συνδυασμό μαγνητικών ενδείξεων που έδειξε προηγούμενη έρευνα ότι χρησιμοποιούν μέσα στο φθινόπωρο. Έτσι μετρήθηκε και η απόσταση μεταξύ του σημείου όπου ένα πουλί, που ακολούθησε αυτά τα σήματα, αναμενόταν να αιχμαλωτιστεί σε μια δεδομένη περίοδο αναπαραγωγής και του σημείου που πραγματικά αιχμαλωτίστηκε και καταγράφηκε.

Η έκπληξη των αποτελεσμάτων! Τα πουλιά μετρούν γωνίες…

Η ανάλυση των δεδομένων ήταν μια έκπληξη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο η μαγνητική κλίση επηρέαζε την επιστροφή τους στην περιοχή αναπαραγωγής τους. Η κλίση ξεχώριζε ως κύριος παράγοντας ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλα περιβαλλοντικά δεδομένα όπως η θερμοκρασία.

Τα πουλιά κληρονομούν από τους γονείς τους την αίσθηση της κατεύθυνσης από τις περιοχές διαχείμασης πίσω στις περιοχές αναπαραγωγής. Οι ανοιξιάτικοι μετανάστες συνεχίζουν κατά μήκος αυτού του μονοπατιού μέχρι να βρουν την σωστή γωνία κλίσης. Το ίδιο σήμα μπορεί να υπάρχει σε πολλές τοποθεσίες, αλλά ο συνδυασμός της μαγνητικής κλίσης με την κληρονομημένη μεταναστευτική διαδρομή λέει στα πουλιά πότε έφτασαν…σπίτι!!

Ακόμη μαθαίνουμε…

Από την δεκαετία του 1970 γνωρίζουμε ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να προσανατολιστούν. Αλλά το πώς τα πουλιά ανιχνεύουν το μαγνητικό πεδίο είναι ακόμα αρκετά αβέβαιο. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ένας υποδοχέας στο μάτι, ανάλογα με την ποσότητα και το χρώμα του φωτός, αντιδρά σε ανεπαίσθητες αλλαγές στα συστατικά του μαγνητικού πεδίου, όπως η κλίση.


Άρθρο από το National Audubon Society:

[04/04/2022] https://www.audubon.org/news/a-magnetic-stop-sign-tells-these-birds-where-nest

Φωτογραφία: Ralph Martin

Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα

Έπειτα από ενημέρωση που είχαμε από το ΥΠΑΑΤ (Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, Δ/νση Υγείας των Ζώων) και το ΥΠΕΝ (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας) θέτουμε υπόψη σας ότι η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 έχει επιβεβαιωθεί σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) στις Π.Ε. Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Σερρών καθώς και σε κύκνους (Cygnus Cygnus) στην Π.Ε. Καστοριάς. Τα ανωτέρω ευρήματα καταδεικνύουν την αυξημένη κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας, γεγονός που καθιστά την τρέχουσα χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών ή εγκαταστάσεων εκτροφείων θηραμάτων από τα άγρια πτηνά.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν νεκρά άγρια πτηνά και υπάρχει υπόνοια για την νόσο θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ενημέρωση αλλά και συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες (να αποφεύγεται η διαχείριση των πτωμάτων και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας).

Αναπαραγωγική περίοδο για την Άγρια Ζωή & εκγύμναση σκύλων

Σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία όσον αφορά τους κυνηγετικούς σκύλους «Επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων, που συνοδεύονται από κυνηγούς ή κυναγωγούς, χωρίς να φέρουν κυνηγετικό όπλο, σε περιορισμένες εκτάσεις, οι οποίες καθορίζονται από την οικεία Δασική Αρχή (καθορισμός Ζώνης Εκγύμνασης Σκύλων)». Οι γενικοί όροι και περιορισμοί έχουν ως εξής:
α) Απαγορεύεται η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των ορίων των Ζωνών Εκγύμνασης Σκύλων.
β) Κυνηγοί ή κυναγωγοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
γ) Τους προς εκγύμναση σκύλους θα συνοδεύουν οι ίδιοι οι κάτοχοι ή συνοδοί ή εκπαιδευτές ή κυνηγοί ή κυναγωγοί αυτών χωρίς κυνηγετικό όπλο.
δ) Δεν επιτρέπεται η χρήση μέσων, των οποίων απαγορεύεται η χρήση κατά την άσκηση θήρας, όπως κραχτών, παγίδων, κ.τλ.
ε) Δεν επιτρέπεται η απελευθέρωση οποιουδήποτε θηράματος στις ΖΕΣ με σκοπό την εκγύμναση των σκύλων, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας
στ) Οι εκπαιδευτές έχουν την απόλυτη ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στο ιδιωτικό ζωικό και πτηνοτροφικό κεφάλαιο των περιοχών εκπαίδευσης και είναι υποχρεωμένοι να αποτρέπουν τους κυνηγετικούς σκύλους τους από τυχόν όχληση τους.
Στις Ρυθμίσεις Θήρας 2021-2022 (ΦΕΚ 3515/Β/2021) αναφέρεται ότι «Κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιο έως και Ιούνιο δεν επιτρέπεται η εκγύμναση για λόγους που σχετίζονται με την όχληση της θηραματοπανίδας, ιδίως κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Για την έναρξη ισχύος της ανωτέρω απαγόρευσης απαιτείται η έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.) από την οικεία Δασική Αρχή, στην οποία θα ορίζεται επακριβώς η διάρκεια της ανωτέρω τοπικής απαγόρευσης των εκγυμνάσεων κυνηγετικών σκύλων, εντός του προαναφερόμενου τριμήνου (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου)…». Οπότε σε κάποιες περιοχές μπορεί μέσω ΔΑΔ να υπάρχει απαγόρευση της εκγύμνασης για τους μήνες Απρίλιο –Ιούνιο.

Πέραν των προαναφερθέντων γνωρίζουμε ότι διανύουμε την πιο ευαίσθητη περίοδο του έτους, την αναπαραγωγική περίοδο των επιδημητικών θηραματικών ειδών (Νησιώτικη πέρδικα -Alectoris chukar, Λαγός -Lepus europaeus). Για το λόγο αυτό είναι φρόνιμο και διαχειριστικά
ορθό ως κυνηγετικές οργανώσεις να ενημερώσουμε ο κάθε ένας από εμάς τα μέλη του ώστε έμπρακτα να δείξουμε τον σεβασμό μας προς την Φύση. Αυτή την περίοδο που η πέρδικα ζευγαρώνει, φωλεοποιεί, εκκολάπτει τους νεοσσούς της, οφείλουμε να την σεβαστούμε. Να της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη. Ελαττώστε ή/και αποφύγετε τις εκγυμνάσεις /εκπαιδευτικά.
Η αναπαραγωγική επιτυχία εξαρτάται αρκετές φορές από την ευαισθησία, τον σεβασμό και την κυνηγετική παιδεία που επιδεικνύει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά.

ΚΥΑ: Ρύθμιση θεμάτων για τη χρησιμοποίηση θηρευτικών ιεράκων για τη θήρα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίηση εκτρεφόμενων θηρευτικών ιεράκων για την Θήρα, με την παρουσία ή μη κυνηγετικού σκύλου, καθώς και η ρύθμιση λοιπών θεμάτων που αφορούν στη δυνατότητα χρησιμοποίησης εκπαιδευμένων ιεράκων για την απομάκρυνση ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον.

 

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ: εδώ

ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ ερευνά τη δομή των πληθυσμών των θηραματικών ειδών

ο ΑΡΤΕΜΙΣ πρόγραμμα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, έχει 2 άξονες. Ο πρώτος είναι το ΑΡΤΕΜΙΣ Ι ή αλλιώς τα στατιστικά ερωτηματολόγια που προμηθεύεται κανείς από τον Κυνηγετικό του Σύλλογο και συμπληρώνει κατά την διάρκεια της κυνηγετικής σεζόν.
Ο 2ος άξονας είναι το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ και ερευνά τη δομή των πληθυσμών των θηραματικών ειδών στη χώρα μέσω της καταγραφής της ηλικίας και του φύλου τους. Τα βιολογικά δείγματα συλλέγονται από τους Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες κάθε επικράτειας κατά τον έλεγχο του κυνηγού, συγκεντρώνονται, ταξινομούνται και στέλνονται για επεξεργασία στην επιστημονική ομάδα του προγράμματος στη Δράμα.

Δώστε σε περίπτωση που σας ζητηθεί κατά τον έλεγχο από Ομ. Θηροφύλακες βιολογικό δείγμα (στέλεχος της φτερούγας ή ένα μικρό τμήμα της άκρης του ποδιού για λαγό) των θηραμάτων. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ.

Εσείς προμηθευτήκατε το Στατιστικό Ερωτηματολόγιο ΑΡΤΕΜΙΣ από τον Κυνηγετικό σας Σύλλογο;;

Εσείς προμηθευτήκατε το Στατιστικό Ερωτηματολόγιο ΑΡΤΕΜΙΣ από τον Κυνηγετικό σας Σύλλογο;;
Το Πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι η διαρκής παρακολούθηση και μελέτη των θηραματικών πληθυσμών της χώρας, μέσω της συστηματικής καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης.
Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης, ακολουθεί την πιο ενδεδειγμένη διεθνώς μέθοδο, η οποία βασίζεται στη συμπλήρωση ειδικών στατιστικών ερωτηματολογίων αποκλειστικά από κυνηγούς. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονται από τους κυνηγούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, οι οποίοι καταγράφουνε ένα μεγάλο αριθμό χρήσιμων πληροφοριών και μεταβλητών, από τις οποίες έπειτα με ειδική στατιστική ανάλυση εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για την δυναμική πληθυσμών των θηραματικών ειδών και τις τάσεις τους. Με το τέλος της κυνηγετικής περιόδου τα ερωτηματολόγια επιστρέφονται συμπληρωμένα στην επιστημονική ομάδα που εδρεύει στη Δράμα , εισάγονται σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, εμπλουτίζουν κάθε χρόνο την ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, και υφίστανται ειδική στατιστική ανάλυση. Με αυτό τον τρόπο, συγκεντρώνονται υψηλής αξιοπιστίας επιστημονικά στοιχεία, στα αποτελέσματα των οποίων βασίζεται η αειφορική κυνηγετική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Με το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» επιτυγχάνονται τα εξής:.
α) καταξιώνονται οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ως διαχειριστές της Άγριας Πανίδας
β) αναγνωρίζεται το σημαντικό εργαλείο γνώσης που έχουν στα χέρια τους οι Κυνηγετικές Οργανώσεις με την καθημερινή παρουσία τους στη φύση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας
γ) καταγράφονται στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, και που παρόμοια δεν διαθέτουν άλλοι Οργανισμοί ή Οργανώσεις. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων ήταν η αιτία που σε πολλές περιπτώσεις επεβλήθησαν αναίτιες απαγορεύσεις στο κυνήγι, βασισμένες σε ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση των πληθυσμών των ειδών, που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους κυνηγούς.
δ) αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα πραγματοποιείται με βάση την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων, και με επιστημονική τεκμηρίωση
Για να επιβιώσει το κυνήγι με τη σημερινή του μορφή, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας.
Είναι αυτονόητο ότι η ενίσχυση και η στήριξη του προγράμματος είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίηση των κυνηγών για το σκοπό αυτό.
Η σημερινή κατάσταση, κάνει επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη να ενισχύσουμε το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ», το οποίο αντικρούει αποτελεσματικά τα επιχειρήματα των αντικυνηγών.
Πρέπει όλοι να συμπληρώνουμε το ερωτηματολόγιο ΑΡΤΕΜΙΣ και να συνειδητοποιήσουμε ότι ενισχύοντας το, εξασφαλίζουμε το διαβατήριο του κυνηγιού για το μέλλον.

Αναπαραγωγική περίοδο για την Άγρια Ζωή & εκγύμναση σκύλων

Σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία όσον αφορά τους κυνηγετικούς σκύλους «Επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων, που συνοδεύονται από κυνηγούς ή κυναγωγούς, χωρίς να φέρουν κυνηγετικό όπλο, σε περιορισμένες εκτάσεις, οι οποίες καθορίζονται από την οικεία Δασική Αρχή (καθορισμός Ζώνης Εκγύμνασης Σκύλων)». Οι γενικοί όροι και περιορισμοί έχουν ως εξής:
α) Απαγορεύεται η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των ορίων των Ζωνών Εκγύμνασης Σκύλων.
β) Κυνηγοί ή κυναγωγοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
γ) Τους προς εκγύμναση σκύλους θα συνοδεύουν οι ίδιοι οι κάτοχοι ή συνοδοί ή εκπαιδευτές ή κυνηγοί ή κυναγωγοί αυτών χωρίς κυνηγετικό όπλο.
δ) Δεν επιτρέπεται η χρήση μέσων, των οποίων απαγορεύεται η χρήση κατά την άσκηση θήρας, όπως κραχτών, παγίδων, κ.τλ.
ε) Δεν επιτρέπεται η απελευθέρωση οποιουδήποτε θηράματος στις ΖΕΣ με σκοπό την εκγύμναση των σκύλων, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας
στ) Οι εκπαιδευτές έχουν την απόλυτη ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στο ιδιωτικό ζωικό και πτηνοτροφικό κεφάλαιο των περιοχών εκπαίδευσης και είναι υποχρεωμένοι να αποτρέπουν τους κυνηγετικούς σκύλους τους από τυχόν όχληση τους.

Θα θέλαμε επίσης να σας υπενθυμίσουμε ότι διανύουμε την πιο ευαίσθητη περίοδο του έτους, την αναπαραγωγική περίοδο των επιδημητικών θηραματικών ειδών (Νησιώτικη πέρδικα -Alectoris chukar, Λαγός -Lepus europaeus). Για το λόγο αυτό είναι φρόνιμο και διαχειριστικά ορθό ως κυνηγετικές οργανώσεις να ενημερώσουμε ο κάθε ένας από εμάς τα μέλη του ώστε έμπρακτα να δείξουμε τον σεβασμό μας προς την Φύση. Αυτή την περίοδο που η πέρδικα ζευγαρώνει, φωλεοποιεί, εκκολάπτει τους νεοσσούς της, οφείλουμε να την σεβαστούμε. Να της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη. Ελαττώστε ή/και αποφύγετε τις εκγυμνάσεις /εκπαιδευτικά.
Η αναπαραγωγική επιτυχία εξαρτάται αρκετές φορές από την ευαισθησία, τον σεβασμό και την κυνηγετική παιδεία που επιδεικνύει ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά.

Τέλος, όσον αφορά τους κυνηγούς /κυναγωγούς της νήσου Λέσβου με την απόφαση 56731/14-10-2019 (ΦΕΚ 39/Β/2019) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καθορίστηκε νέα Ζώνη Εκγύμνασης Σκύλων (ΖΕΣ) στην περιοχή «Χαραμίδα» Τ.Δ. Λουτρών, του Δήμου Μυτιλήνης και καταργήθηκε η ΖΕΣ «Ουτζά –Καρά Τεπέ» Μυτιλήνης.

Καθορισμός ΝΕΑΣ Ζώνης Εκγύμνασης Σκύλων στην περιοχή «Χαραμίδα» Τ.Δ. Λουτρών, του Δήμου Μυτιλήνης Ν. Λέσβου και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ζώνης εκγύμνασης των σκύλων στη θέση «Ουτζά –Καρά Τεπέ» Μυτιλήνης.

Με το ΦΕΚ 3953/Β/29-10-2019 καθορίζεται η ΖΕΣ στην περιοχή «Χαραμίδα», περιοχής αρμοδιότητας Δ/νση Δασών Λέσβου, εμβαδού 1.000 στρεμμάτων, και επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων που συνοδεύονται από κυνηγούς ή κυναγωγούς, χωρίς να φέρουν κυνηγετικό όπλο. Τα όρια της περιοχής περιγράφονται ως εξής: ξεκινά από το σημείο που συναντάται ο δρόμος από Χαραμίδα προς Αμαλή με ρέμα, στη συνέχεια ακολουθεί βόρεια το δρόμο προς Αμαλή μέχρι σημείο που συναντά την διασταύρωση Χαραμίδα –Αμαλή. Από τη διασταύρωση αυτή ακολουθεί Β.Δ. τον κεντρικό δρόμο προς Αμαλή μέχρι τη διασταύρωση Πέδη –Αμαλή και από τη διασταύρωση αυτή ακολουθεί Ν.Α. το δρόμο προς Αμαλή μέχρι τη διασταύρωση Αμαλή –Κουρτερή –Ταξιάρχη. Στη συνέχεια ακολουθεί, δυτικά το δρόμο προς Ταξιάρχη μέχρι το σημείο που συναντά το ρέμα. Τέλος, ακολουθεί νότια το ρέμα μέχρι το αρχικό σημείο που συναντάται ο δρόμος από Χαραμίδα προς Αμαλή με ρέμα (αρχικό σημείο).

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της υπ’αριθμ. 2162/1-7-1999 απόφασης Δ/νσης Δασών Λέσβου, με την οποία καθορίστηκε η ΖΕΣ «Ουτζά –Καρά Τεπές» ΔΔ Μυτιλήνης, Ν Λέσβου, εμβαδού 362 στρεμμάτων.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ:

  1. Απαγορεύεται η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των ορίων που ορίζονται με την παρούσα.
  2. Κυνηγοί ή κυναγωγοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
  3. Τους προς εκγύμναση σκύλους θα συνοδεύουν οι ίδιοι οι κάτοχοι ή συνοδοί ή εκπαιδευτές ή κυνηγοί ή κυναγωγοί αυτών χωρίς κυνηγετικό όπλο.
  4. Δεν επιτρέπεται η χρήση μέσων, των οποίων απαγορεύεται η χρήση κατά την άσκηση θήρας, όπως κραχτών, παγίδων, κ.λπ.
  5. Δεν επιτρέπεται η απελευθέρωση οποιουδήποτε θηράματος στην παραπάνω περιοχή με σκοπό την εκγύμναση των σκύλων, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.
  6. Οι εκπαιδευτές έχουν την απόλυτη ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στο ιδιωτικό ζωικό και πτηνοτροφικό κεφάλαιο των περιοχών εκπαίδευσης και είναι υποχρεωμένοι να αποτρέπουν τους κυνηγετικούς σκύλους τους από τυχόν όχληση τους και θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επιτίθενται οι σκύλοι τους σε κοπάδια ή μεμονωμένα ζώα των κτηνοτρόφων της περιοχής. Το ίδιο υπεύθυνοι είναι, ως ανωτέρω, όταν προκαλούν φθορές οι ίδιοι ή τα οχήματα τους.
  7. Η παρούσα απόφαση, δεν παρέχει δικαιώματα στους κυνηγούς ή κυναγωγούς εις βάρος δικαιωμάτων τρίτων στις παραπάνω εκτάσεις τα οποία δεν θίγονται και κάθε ζημιά προς τρίτους θα βαραίνει τον εκάστοτε κυνηγό ή κυναγωγό που θα συνοδεύει τα προς εκγύμναση σκυλιά.
  8. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος οφείλει να ενημερώσει τα μέλη του και υποχρεούται να τοποθετήσει ενημερωτικές πινακίδες στις περιοχές εκγύμνασης σκύλων αρμοδιότητας του με δικές του δαπάνες και σε συνεργασία με την Δ/νση Δασών Λέσβου.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  1. Η εκγύμναση και η ελεύθερη κυκλοφορία κυνηγετικών σκύλων εκτός των εκτάσεων που περιγράφονται καθώς και η μη τήρηση των ανωτέρω όρων, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 18 του αρ.287 του ν.δ. 86/1969, (Α’7) <’<περί Δασικού Κώδικα» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και τις αναφερόμενες στο σημείο 7 του σχετικού πίνακα των διατάξεων της παρ.7 του αρ.21 του ν.4039/2012(Α’15) όπως ισχύουν σήμερα και του σημείου 9 του ίδιου πίνακα της ίδιας διάταξης εάν δεν προβλέπεται αυστηρότερη ποινή από άλλες διατάξεις.
  2. Η τήρηση της απόφασης αυτής ανατήθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, Ελληνικής Αστυνομίας, τους Δημοτικούς υπαλλήλους (αρ.289, παρ.1, ν.δ.86/1969) και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

ΦΕΚ ΖΕΣ ΧΑΡΑΜΙΔΑ 2019

Εσείς προμηθευτήκατε το Στατιστικό Ερωτηματολόγιο ΑΡΤΕΜΙΣ από τον Κυνηγετικό σας Σύλλογο;;

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος χρηματοδοτεί από το 1994-1995 έως και σήμερα, επί 24 συναπτά έτη, το ερευνητικό πρόγραμμα «Άρτεμις». Το «Άρτεμις» είναι η διαρκής παρακολούθηση και μελέτη των θηραματικών πληθυσμών της χώρας, μέσω της συστηματικής καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης.

Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης, ακολουθεί την πιο ενδεδειγμένη διεθνώς μέθοδο, η οποία βασίζεται στη συμπλήρωση ειδικών στατιστικών ερωτηματολογίων αποκλειστικά από κυνηγούς. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονται από τους κυνηγούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, οι οποίοι καταγράφουνε ένα μεγάλο αριθμό χρήσιμων πληροφοριών και μεταβλητών, από τις οποίες έπειτα με ειδική στατιστική ανάλυση εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για την δυναμική πληθυσμών των θηραματικών ειδών και τις τάσεις τους. Με το τέλος της κυνηγετικής περιόδου τα ερωτηματολόγια επιστρέφονται συμπληρωμένα στην επιστημονική ομάδα που εδρεύει στη Δράμα , εισάγονται σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, εμπλουτίζουν κάθε χρόνο την ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, και υφίστανται ειδική στατιστική ανάλυση. Με αυτό τον τρόπο, συγκεντρώνονται υψηλής αξιοπιστίας επιστημονικά στοιχεία, στα αποτελέσματα των οποίων βασίζεται η αειφορική κυνηγετική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που συμπλήρωσε ήδη είκοσι τρία έτη δράσης και βαίνει προς το εικοστό τέταρτο, επιτυγχάνονται τα εξής:. 
α) καταξιώνονται οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ως διαχειριστές της Άγριας Πανίδας
β) αναγνωρίζεται το σημαντικό εργαλείο γνώσης που έχουν στα χέρια τους οι Κυνηγετικές Οργανώσεις με την καθημερινή παρουσία τους στη φύση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας
γ) καταγράφονται στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, και που παρόμοια δεν διαθέτουν άλλοι Οργανισμοί ή Οργανώσεις. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων ήταν η αιτία που σε πολλές περιπτώσεις επεβλήθησαν αναίτιες απαγορεύσεις στο κυνήγι, βασισμένες σε ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση των πληθυσμών των ειδών, που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους κυνηγούς. 
δ) παύουν να θεωρούνται οι οικολογικές οργανώσεις ως μοναδικοί ρυθμιστές του φυσικού περιβάλλοντος
ε) αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα πραγματοποιείται με βάση την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων, και με επιστημονική τεκμηρίωση

Για να επιβιώσει το κυνήγι με τη σημερινή του μορφή, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας

Την παρούσα χρονική περίοδο όπου οι πιέσεις προς τους κυνηγούς και οι προσπάθειες συρρίκνωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας από διάφορους παράγοντες είναι περισσότερες από ποτέ, η ύπαρξη επιστημονικών στοιχείων που να στηρίζουν το κυνήγι είναι αναγκαία και επιτακτική. Χρειάζεται πλέον επιστημονικότητα, μέθοδος, τεκμηρίωση, γνώση, στρατηγική και επιμονή. Πρέπει να συμβάλει ο καθένας από εμάς με τον τρόπο του. Η διεύρυνση του συνόλου των κυνηγών οι οποίοι συμπληρώνουν τα στατιστικά ερωτηματολόγια οδηγεί στη συνειδητοποίηση της σημασίας που έχει η επιστημονική θωράκιση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι το μέλλον του κυνηγίου εξαρτάται από όλους μας. Η συμπλήρωση, λοιπόν, των στατιστικών ερωτηματολογίων απ’ όλους μας και η αποστολή τους στην επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης (επεξεργασία στοιχείων και εξαγωγή αποτελεσμάτων) με τη λήξη του κυνηγιού, είναι ουσιαστικής σημασίας. 

Είναι αυτονόητο ότι η ενίσχυση και η στήριξη του προγράμματος είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίηση των κυνηγών για το σκοπό αυτό. 
Η σημερινή κατάσταση, κάνει επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη να ενισχύσουμε το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ», το οποίο αντικρούει αποτελεσματικά τα επιχειρήματα των αντικυνηγών. 

Πρέπει όλοι να συμπληρώνουμε το ερωτηματολόγιο ΑΡΤΕΜΙΣ και να συνειδητοποιήσουμε ότι ενισχύοντας το, εξασφαλίζουμε το διαβατήριο του κυνηγιού για το μέλλον.