Διάσωση και απελευθέρωση γερακιού

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ένας κυνηγός κατά την εξόρμηση του, στην περιοχή της Αμαλής, εντόπισε ένα γεράκι το οποίο ήταν ετοιμοθάνατο. Αμέσως ειδοποίησε την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και στη συνέχεια το παρέλαβε το επιστημονικό προσωπικό. Το γεράκι μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της Μυρσίνης Τουρβαλή για να εξετασθεί και να δούμε τα αίτια που το οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Ήταν από τα πιο σοβαρά κλινικά περιστατικά, τόσο βαριά η κατάσταση του που δεν πιστεύαμε ότι θα το δούμε να επανέρχεται. Είχε σοβαρή κρανιακή κάκωση, υπήρχαν μελανιές στο κεφάλι του και γύρω από τα μάτια του και το ένα του μάτι ήταν βαθιά μέσα στον οφθαλμικό κόγχο, έδινε την εντύπωση ότι δεν υπήρχε το δεύτερο μάτι του, αποτέλεσμα μετωπικής σύγκρουσης.

Ξεκινώντας τη θεραπεία του το γεράκι είχε πολλαπλά συγκοπτικά επεισόδια. Το ζώο καθόταν αδύναμο και δεχόταν τις εξετάσεις και τις φροντίδες των ειδικών χωρίς καμία απολύτως αντίδραση. Δέχτηκε τις θερμοφόρες, τους ορούς, τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα φάρμακά του. Σιγά σιγά άρχισε να δέχεται και την τροφή του και την επόμενη ημέρα έφαγε και μόνο του. Έπειτα από 5 ημέρες ήταν έτοιμο να αφεθεί και πάλι ελεύθερο. Σήμερα (Τρίτη 21/11/2017) το ελευθερώσαμε στο μέρος που βρέθηκε στην Αμαλή παρουσία της κτηνιάτρου που το παρακολουθούσε και του Ομοσπονδιακού θηροφύλακα Τσακίρη Μιχαήλ.

Πρόκειται για ένα άτομο του είδους Buteo buteo, το οποίο ενδημεί στην περιοχή μας αλλά κάποια έρχονται και στα μεταναστευτικά τους ταξίδια.

Βίντεο με την απελευθέρωση του γερακιού