Κ(ε)νοτόμες ιδέες καταπολέμησης των ακρίδων …από τον Άγιο Ευστράτιο;!

maxi

(απάντηση στον αρ.φύλλου 3926/01-11-13 σελ. 4 «Φταίνε οι …ακρίδες»)

Διαβάζοντας το άρθρο θα θέλαμε να διατυπώσουμε τις απόψεις των κυνηγετικών οργανώσεων για το θέμα της απαγόρευσης ορισμένου χρόνου στο νησί του Αγίου Ευστρατίου.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας παρέθεσε τις θέσης των κυνηγετικών οργανώσεων εγγράφως και κατόπιν αιτήσεων της αρμόδιας Δασικής Αρχής. Σαφώς και έχει κάθε έννομο συμφέρον αφού εκπροσωπεί τους κυνηγούς των νήσων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Με το ίδιο σκεπτικό γιατί να λαμβάνεται υπόψη ο Κ.Σ. Λήμνου αφού εκδίδει μόνο 2 άδειες θήρας στον Άγιο Ευστράτιο, θα μπορούσαμε και εμείς να διερωτηθούμε τι πίεση μπορεί να ασκηθεί στους πληθυσμούς της πέρδικας, με το παραπάνω στοιχείο που παρατίθεται. Θεωρούμε ότι η Διεύθυνση Θήρας της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου σε καμία περίπτωση δεν κώφευσε αλλά αντιθέτως ερεύνησε και τοποθετήθηκε στο θέμα με τρόπο ορθό και λογικό.

Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε τα εξής:
1. Ο αριθμός αδειών θήρας που εκδίδεται στο νησί του Αγίου Ευστρατίου αλλά και η πιθανή συγκέντρωση κυνηγών από άλλες περιοχές είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να προκαλέσει όχληση στους πληθυσμούς της πέρδικας. Σ αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τις ήδη μειωμένες εξόδους για τη θήρα της πέρδικας, ο αριθμός των οποίων είναι εννιά (9) Κυριακές –μικρότερος από πολλές περιοχές Πανελλαδικά. Παρόλα αυτά οι πολίτες –κυνηγοί του Αγίου Ευστρατίου καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να ασκήσουν την καθόλα νόμιμη αυτή δραστηριότητα και ως ακριτικό και με δύσκολη συγκοινωνία νησί, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους την στερήσει.
2. Η αιτιολόγηση της απαγόρευσης στα πλαίσια αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού της ακρίδας δεν μπορεί να στηρίξει ορθολογικά μια ολική απαγόρευση της θήρας. Ο έλεγχος της συγκέντρωσης των ακρίδων δεν είναι εφικτός από μια πιθανή αύξηση του πληθυσμού της πέρδικας. Κι αυτό γιατί η πέρδικα είναι ένα παμφάγο πτηνό το οποίο έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους σπόρους, τους μικρούς βολβούς και τους βλαστούς διάφορων φυτών. Η λήψη πρωτεϊνών γίνεται από μυρμήγκια, σκουλίκια, ακρίδες κ.α. ειδικά για την ανάπτυξη των νεοσσών αλλά και για ενήλικα άτομα.
3. Οι πληθυσμιακές εκρήξεις των εντόμων έχουν ένα μικρό κύκλο για επαναφορά στα αρχικά επίπεδα. Το βασικότερο όμως είναι ότι οι πληθυσμιακές εκρήξεις των εντόμων δεν ελέγχονται από τις πληθυσμιακές καταστάσεις άλλων ειδών της άγριας πανίδας αλλά περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.
4. Παρόμοια περιστατικά με το νησί του Αγίου Ευστρατίου αντιμετώπισαν και άλλες περιοχές, όπως: Λήμνος, Μυτιλήνη, Πέλλα, Αχαΐα, Ρόδο κ.α. παρόλα αυτά αν η απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου ήταν διαχειριστικά αποδεκτό μέτρο, πολλοί επιστήμονες θα το είχαν ήδη προτείνει και δε θα χρειαζόταν την μετάβαση «ειδικών επιστημόνων» στον Άγιο Ευστράτιο.
Από αυτά προκύπτει ότι η απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου στο νησί του Αγίου Ευστρατίου δεν είναι η λύση ούτε για την μείωση των ακρίδων αλλά ούτε και για την ενδυνάμωση των περδίκων.
Έτσι δημιουργούνται δυο περιπτώσεις. Ή ο δήμαρχος δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί είτε διακατέχεται από υστερόβουλες σκέψεις χρησιμοποιώντας την απαγόρευση θήρας σαν παραπέτασμα καπνού για να διαχειριστεί κάποια προγράμματα.

Ο Πρόεδρος: Ψαρρός Γεώργιος
Ο Γεν Γραμματέας: Βερβέρης Ευάγγελος