Με αφορμή την δηλητηρίαση οικόσιτων ζώων στο Κοντοπούλι (Λήμνου)

AUTO

Με αφορμή περιστατικά και δημοσιεύματα σχετικά με την δηλητηρίαση οικόσιτων ζώων στο Κοντοπούλι (Λήμνου), σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η πράξη αυτή έφερε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει το νησί της Λήμνου αλλά περισσότερο τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους του. Και δεν είναι άλλο από τον υπερπληθυσμό του αγριοκούνελου. Ενός είδους το οποίο με την εξάπλωση του έχει παραγκωνίσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τον άνθρωπο.
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού των αγριοκούνελων, έχουν γίνει κατά καιρούς. Μένει να κατασταλάξουν οι αρμόδιοι φορείς ποιες από αυτές είναι ορθότερα τεκμηριωμένες και με πλήρη επιστημονική προσέγγιση, ώστε να δοθεί επιτέλους μια λύση που να μη την εκλαμβάνουν οι άνθρωποι του νησιού, ως αδράνεια. Έως ότου συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των αγριοκούνελων και να προταθούν νέα μέτρα για το νυχτερινό κυνήγι. Κάτι τέτοιο βρίσκει αρωγούς τις κυνηγετικές οργανώσεις, τους κυνηγούς (πολλοί εξ αυτών είναι γεωργοί –κτηνοτρόφοι) καθώς και τους Θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων.
Η πράξη, της δηλητηρίασης, πέρα από κάθε σχόλιο καταδίκης της, θα πρέπει να μας αφυπνίσει και να παρατηρήσουμε την πραγματικότητα, η οποία είναι: -Η μείωση της συγκομιδής των αγροτικών καλλιεργειών –Η μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής –Η αποθάρρυνση ορισμένων γεωργών να καλλιεργήσουν όλες τις εκτάσεις που έχουν στην ιδιοκτησία τους και ιδιαίτερα των αγροτεμαχίων που βρίσκονται σε κουνελόπληκτες περιοχές –Η αποθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα του νησιού –Η αδράνεια της πολιτείας κατά το παρελθόν που γιγάντωσε το πρόβλημα στο παρόν, οδηγώντας απελπισμένους ανθρώπους σε ακρότητες.
Οι οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων στο νησί της Λήμνου έχει οδηγήσει εσφαλμένα κάποιους να οδηγούνται σε λανθασμένες πρακτικές αντιμετώπισης. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ενημέρωση και να τονιστεί ότι μπορεί ο στόχος όλων να είναι η αντιμετώπιση του αγριοκούνελου αλλά οι λάθος πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν στην επιβάρυνση άλλων ειδών: οικόσιτων, της άγριας πανίδας ή ακόμη και του ανθρώπου.