ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α/Γ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΛΗΜΝΟΣ –ΛΕΣΒΟΣ –ΧΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΟΚΑΣ

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α/Γ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΛΗΜΝΟΣ –ΛΕΣΒΟΣ –ΧΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΟΚΑΣ:

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α/Γ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΛΗΜΝΟΣ –ΛΕΣΒΟΣ –ΧΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΟΚΑΣ:
Θεωρώντας προσβλητική την αιτιολόγηση εκπροσώπων της εταιρείας Ρόκας για την επιλογή των νησιών μας για εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών, υποστηρίζοντας ότι προτάθηκαν τα νησιά μας λόγω μικρότερης τοπιακά και πολιτισμικά αξίας από αυτή που έχουν οι Κυκλάδες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τουριστικά, αναφέρουμε τα εξής:
Ως κυνηγετικές οργανώσεις που τα μέλη μας (περίπου, 8.000) βιώνουν καθημερινά το Περιβάλλον και ως σωματεία τα οποία έχουμε τον χαρακτηρισμό του διαχειριστή του, από το Υ.ΠΕ.Κ.Α. είμαστε αντίθετοι σε ενέργειες που σκοπό έχουν να εκβιομηχανίσουν και να αλλοιώσουν / καταστρέψουν το φυσικό Περιβάλλον: τοπιακά, πολιτισμικά αλλά και με τεράστιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τους ήχους και υπόηχους που παράγουν οι Α/Γ.
Με την θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και αργότερα έγκριση από το Υπουργείο δεχόμαστε την εγκατάσταση 353 Α/Γ στα νησιά Λήμνο –Λέσβο –Χίο, ύψους 110μ., οι οποίες εύκολα έπειτα από την πρώτη έγκριση μπορούν να γίνουν 500, 1000 ή και ολόκληρα μεταλλικά δάση, επιφέροντας τεράστια κέρδη στην εταιρεία και πλειάδα αρνητικών επιπτώσεων στους πολίτες.
Καλούμε, λοιπόν, όσους θα πρέπει να πάρουν απόφαση για το έργο αυτό, πέρα από τα όποια οφέλη που προβάλλονται πρώτα να σημειώσουν και τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν με την εγκατάσταση των Α/Γ.
Οι «γίγαντες» των 110μ. οι οποίοι θα είναι ορατοί από κάθε γωνιά των νησιών μας και αντιληπτοί ακουστικά σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, θα αλλοιώνουν κάθε χαρακτηριστικό των νησιών μας, αφού:
• Θα χρειαστεί η διάνοιξη δρόμων πολλών χιλιομέτρων και πλάτους 5-10 μ.
• Θα εκχερσωθούν τεράστιες εκτάσεις για να δημιουργηθούν οι «πλατείες» εγκατάστασης προκαλώντας τεράστιες αλλοιώσεις στα φρυγανολίβαδα τα οποία αποτελούν ενδιαίτημα πολλών ειδών της άγριας πανίδας.
• Θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον με πολλές χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου, τα οποία η εταιρεία δεν αναφέρει πως ακριβώς θα αφαιρέσει σε περίπτωση που οι βιομηχανικοί αιολικοί σταθμοί της, παύσουν να λειτουργούν.
• Θα προκαλέσουν όχληση ή και διαταραχή στην μετανάστευση πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας πολλών εκ των οποίων είναι παγκοσμίως προστατευόμενα. Κι αυτό γιατί και οι Α/Γ και τα πουλιά εκμεταλλεύονται τα ίδια ρεύματα αέρα.
• Θα καταστρέψουν περιοχές με πολιτισμική και ιστορική αξία.
Τα νησιά μας η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος κοιτίδες πολιτισμού και ιστορίας χιλιάδων ετών περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πρέπει να προστατευθούν από τέτοιου είδους κερδοσκοπικές –καιροσκοπικές επενδύσεις. Υποχρεούμαστε να τα διατηρήσουμε για να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές έτσι όπως τα γνωρίσαμε εμείς και όχι κατεστραμμένα στο βωμό μιας τυφλής «πράσινης ανάπτυξης».
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Λεμάνης Παντελής Πλιάκας Βασίλης