Οδηγίες για αντίδοτα στις Φόλες

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους όταν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο είναι σίγουρα να μην πάθουν κάτι οι τετράποδοι φίλοι μας. Οι φόλες (δηλητηριασμένες τροφές) θεωρούνται κακοποίηση και τιμωρούνται με φυλάκιση αλλά και πρόστιμο, παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να σπέρνουν το θάνατο.

Ο κυνηγός ή/και  κυναγωγός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος κάθε στιγμή για το χειρότερο σενάριο. Μακριά από τις πόλεις και τα χωριά, στη φύση όπου περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας  θα πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις σαν κι αυτή. Για να μπορέσουμε να προστατευσουμε τους σκύλους μας.

Ρωτήσαμε κτηνίατρο για να μας πει τι πρέπει να έχουμε μαζί μας στο βουνό και να μας δώσει κάποιες οδηγίες:

  • ΑΠΟΜΟΡΦΙΝΗ. Για να κάνει εμετό. Κάτω από το δέρμα στο σβέρκο. Κάνουμε την απομορφίνη όταν έχουμε ήπια συμπτώματα. Όταν το ζώο ζαλίζεται, έχει σάλια και αστάθεια. Κάνουμε την 1η ένεση κι αν δεν έχουμε αποτελέσματα επαναλαμβάνουμε σε 10 λεπτά τη 2η. (μια αμπούλα αντιστοιχεί για ζώο βάρους 30 κιλών).
  • ΑΤΡΟΠΙΝΗ. Για έντονους σπασμούς. Ενδομυϊκά (στο μπούτι). Όταν το ζώο έχει αφρούς από το στόμα, όταν πέφτει κάτω, κάνει σαν ποδήλατο τα πόδια του ή έχει δυνατούς σπασμούς και ταχύπνοια. Κάνουμε την 1η ένεση κι αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν κάνουμε και τη 2η.
  • ΚΟΝΑΚΙΟΝ. Για δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο ή έντονη αιμορραγία από το ζώο. Ενδομυϊκά στο μπούτι και τις 2 φύσιγγες.
  • SOLU CORTEF. Για τσιμπήματα από έντομα, δάγκωμα φιδιού, έντονο πόνο, σοκ. Σε περίπτωση δαγκώματος ή τσιμπήματος μετά την ανασύσταση του φαρμάκου κάνω την μισή ένεση γύρω από το τσίμπημα και το υπόλοιπο ενδομυϊκά. Στο σοκ και τον πόνο όλο ενδομυϊκά.

Να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων και να διατηρείται το κουτί των φαρμάκων σε δροσερό μέρος. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.

Ευχαριστούμε το κτηνιατρείο  Vet Clinic Tourvali για τις πολύτιμες πληροφορίες