Δράσεις για την αντιμετώπιση των λαθροϋλοτομιών

Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους ενημερώνει τους Ομοσπονδιακούς Φύλακες Θήρας και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους μέριμνας της για το θέμα της λαθροϋλοτομίας και των αποτελεσμάτων της καθώς και για τις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πρώτο στάδιο για την πρόληψη και καταστολή του   φαινομένου.

 

 

Μυτιλήνη, 18/01/2013

 

                                                                    Προς: Ομ. Θηροφύλακες

Κοιν.: Υπεύθυνους προγράμματος

Θέμα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των λαθροϋλοτομιών.

 

Τα τελευταία έτη οι παράνομες λαθροϋλοτομίες και τα αποτελέσματα αυτών, παράνομη μεταφορά δασικών και αγροτικών προϊόντων, έχουν πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό οφείλεται στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και την σημαντική αύξηση στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα των λαθροϋλοτομιών είναι:

  • Μείωση της βιοποικιλότητας
  • Πολύτιμα δέντρα να μετατρέπονται σε καυσόξυλα
  • Υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, με την απομάκρυνση ποσότητας ξυλείας μεγαλύτερης από το λήμμα
  • Άμεσος κίνδυνος διάδοσης φυτοπαθογόνων, από προσβεβλημένες σε μη προσβεβλημένες περιοχές
  • Σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο άμεσο μέλλον
  • Διάβρωση του εδάφους
  • Αρνητική συμβολή στην αλλαγή του κλίματος
  • Κερδοσκοπία των λαθρεμπόρων και παράλληλη φοροδιαφυγή

 

Το φαινόμενο αυτό παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο ο Χειμώνας επέρχεται και η θερμοκρασία πέφτει, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

 

 

 

Στα πλαίσια της συνεργασίας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής καλείστε να συμβάλλεται ενεργά στις δράσεις για την καταπολέμηση των λαθροϋλοτομιών, προληπτικά και κατασταλτικά, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας ανησυχία.

Θα θέλαμε να σας τονίσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης και σε πρώτο στάδιο ακολουθώντας το μηνιαίο σας πρόγραμμα να καταγράφεται και να αναφέρεται στα κατά τόπους Δασονομεία τυχόν επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον ή οποιαδήποτε κίνηση θεωρηθεί ύποπτη για λαθροϋλοτομία ή παράνομη μεταφορά. Πολλές φορές οι παρανομούντες υλοτόμοι είναι καλά οργανωμένοι και σε πολλές περιπτώσεις φέρουν οπλισμό. Γι αυτό το λόγω ουδέποτε δε θα περιπολείται μόνοι (αλλά σε ζεύγη), θα καλείται τα κατά τόπους Δασονομία για κάθε ενέργειά σας ενώ εάν κρίνεται αναγκαίο επί τόπου θα καλείται την Αστυνομία.