ΕΘΝΙΚΌΣ ΔΙΆΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ: Άξονας ΙΙ & ΙΙΙ

d076b9ba2937df4ae7e05042ec834f98_L

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/4/2016) η συνάντηση στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι που διοργανώνει το υπουργείο περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης.

Οι άξονες ΙΙ και ΙΙΙ είναι
• Το οικονομικό πλαίσιο γύρω από την άσκηση της θήρας (συνδρομές, διάθεση εσόδων κ.α.)
• Θηροφύλαξη και ο έλεγχος της λαθροθηρίας (ιδιωτικοί φύλακες θήρας, κυνηγητική παραβατικότητα κ.α.)

Τοποθετήθηκαν οι κυνηγετικές οργανώσεις, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ (Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκπροσωπούσε και τη WWF Hellas), η ΑΝΙΜΑ, συνδικαλιστές των εργαζομένων στην Δασική Υπηρεσία (Δασοφυλάκων, Δασοπόνων), εκπρόσωποι του σωματείου των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Επίσης σ αυτή την συνάντηση καλέστηκαν και συμμετείχαν ο Πρόεδρος του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Δρ. Περικλής Μπίρτσας και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τµήµατος ∆ασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Εργαστήριο Άγριας Πανίδας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας Δρ. Χρήστος Θωμαίδης. Και οι δύο επιστήμονες τόνισαν ότι η θήρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δασοπονικής επιστήμης (ως διαχειριστικός παράγοντας του Περιβάλλοντος) και ότι είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στο αρμόδιο υπουργείο, αν αυτό τους ζητηθεί, ώστε να προσεγγιστεί το θέμα επιστημονικά και μόνο.

Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Παπαδόδημας Νικόλαος χαρακτήρισε τον διάλογο προσχηματικό και τόνισε μέσα στην ομιλία του ότι γίνεται προσπάθεια κατάργησης του κυνηγίου μέσω της διάλυσης των κυνηγετικών οργανώσεων. Επίσης τόνισε το τεράστιο έργο της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής το οποίο είναι πιο αδιαμφισβήτητο από ποτέ ειδικά τώρα που η δασική υπηρεσία έχει αποδυναμωθεί από τον κρατικό μηχανισμό και αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Το τεράστιο έργο που προσφέρουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις στην διαχείριση και βελτίωση των βιοτόπων. Τόνισε ιδιαίτερα ότι το έργο μας πραγματοποιείτε επικουρικά με τις δασικές υπηρεσίες και επιτέθηκε στον εκπρόσωπο της Ορνιθολογικής ο οποίος στην τοποθέτηση του υποστήριξε ότι υπάρχει αδιαφάνεια στα οικονομικά των κυνηγετικών οργανώσεων και συγκάλυψη σε θέματα λαθροθηρίας, τόνιζοντας του ότι για τέτοιους χαρακτηρισμούς στο παρελθόν έχουν ασκηθεί διώξεις.

Τέλος αναρωτήθηκε αν υπάρχει επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων (όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Τσιρώνης) και αν υπάρχει ποιοι συμμετέχουν σε αυτήν. Κλείνοντας απαίτησε για να συνεχίσουν οι κυνηγετικές οργανώσεις τη συμμετοχή τους στον Εθνικό Διάλογο:
1. Να κάνουν γνωστές τις ερωτήσεις που θέλουν να απαντηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να έχουν από την πλευρά μας θέσεις επιστημονικά και τεχνικά τεκμηριωμένες.
2. Να μας κάνει το Υπουργείο γνωστό ποιοι θα είναι αυτοί που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Αξιολόγησης των θέσεων.
3. Να συμμετέχουμε και εμείς στην επιτροπή αυτή εάν πραγματικά δεν έχουν να κρύψουν κάτι οι αρμόδιοι του διαλόγου.

Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους κ. Βερβέρης Ευάγγελος χαρακτηρίζει τον διάλογο προσχηματικό και τονίζει ότι πρόκειται για μια ενέργεια που σκοπό έχει την εμπορευματοποίηση της θήρας στην Ελλάδα μέσω των Ελεγχόμενων Κυνηγετικών Περιοχών που άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το παραδοσιακό κυνήγι θα πρέπει να μείνει αλώβητο και οι έλληνες κυνηγοί να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους όπως την έμαθαν, οι ελεγχόμενες περιοχές δεν βοηθούν στην ορθολογική διαχείριση των πληθυσμών αλλά στερούν και βασικά δικαιώματα από τους έλληνες πολίτες –κυνηγούς. Όσον αφορά την συνέχιση της συμμετοχής μας στον Εθνικό Διάλογο αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα μας γνωστοποιήσει το Υπουργείο ποιοι θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Αξιολόγησης των προτάσεων και εάν σε αυτή θα συμμετέχουμε και εμείς.

Ο Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι από τις 19 Απριλίου 2016 έχει την δική του ιστοσελίδα στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας . Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλες τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα σωματεία, οι φορείς κ.α. που συμμετέχουν στον διάλογο.

Επόμενη συνάντηση στις 11 Μαΐου.